Laatste reacties

 • Krediet aanvragen zonder BKR toetsing in 2017

  CARLOS PEREZ 16.12.2017 15:20
  U hebt een lening? Financiële hulp nodig? Heeft uw bedrijf, bedrijf of bedrijfstak financiële hulp ...
   
 • Krediet aanvragen zonder BKR toetsing in 2017

  Sajal 13.12.2017 08:31
  hallo mijn mensen, ik ben Sajal en burger van Holland, ik heb eerder geleden in termen van krediet, maar ...
   
 • Betekenies van krediet op de financiële markt

  Monika k 06.12.2017 09:15
  Hallo, ik wil 5000 euro lenen wat moet ik doen?
   
 • 1000 euro lenen zonder bkr toetsing

  Fdg 04.12.2017 09:30
  Ben op zoek na een lening van 1000 met Zonder aanbetaling en zonder bkr is dat MOGELIJK spoed
   
 • Krediet aanvragen zonder BKR toetsing in 2017

  H.Schepers 03.12.2017 18:33
  Ik heb interesse in een lening.

Lening oversluiten

( 2 Votes ) 
Lening oversluiten 4.5 out of 5 based on 2 votes.

Het komt geregeld voor dat huishoudens meerdere leningen hebben lopen. Er is bijvoorbeeld een lening afgesloten voor de vervanging van een tweedehands auto die kapot is gegaan, vervolgens is gebruik gemaakt van de mogelijkheid om op afbetaling iets uit een postordercatalogus te bestellen en tenslotte heb je wat geld geleend om er een weekje naar de zon te gaan.

Wanneer iemand besluit een lening af te sluiten dan wordt dit in de meeste gevallen gedaan in de vorm van een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Een persoonlijke lening is een leningvorm, waarbij de rente, maandlast en looptijd vast staan en dus niet kunnen veranderen zo lang de kredietovereenkomst loopt.

Een doorlopend krediet is wat flexibeler van aard. Deze kredietvorm kent een variabele rente. Daarnaast bestaat bij een doorlopend krediet de mogelijkheid om bedragen op te nemen tot aan de afgesproken kredietlimiet en om bedragen kosteloos vervroegd af te lossen. Vanwege deze eigenschappen kent een doorlopend krediet geen vaste looptijd, maar een theoretische looptijd.

Eén grote lening

Het kan de moeite waard zijn om na te gaan of het voordeliger is om de bestaande leningen over te sluiten. Bij relatief kleine leningen is meestal namelijk sprake van hogere kosten (hogere rente), dan bij leningen die worden afgesloten voor een wat hoger bedrag. Het idee bij oversluiten is dat je één nieuwe lening afsluit, voor een bedrag waarmee alle bestaande leningen kunnen worden afgelost. In plaats van meerdere kleine leningen (met relatief hoge kosten). hou je slechts één grote lening over (met relatief lage kosten).

Er kleven echter ook enkele 'maars' aan het oversluiten. Zo is er veelal sprake van kosten ('boete') bij vervroegd aflossen van bestaande leningen (althans: bij een persoonlijke lening, niet bij een doorlopend krediet). Die kosten kunnen het rentevoordeel van het oversluiten ongedaan maken. Daarnaast kan het verleidelijk zijn om meteen maar een hogere lening af te sluiten. Daarmee heb je weliswaar wat extra geld in handen, maar je totale schuld neemt natuurlijk ook verder toe!

Ook als je er voor kiest om een bestaande lening om te zetten in een nieuwe lening met een langere looptijd, kun je bedrogen uitkomen. Het maandbedrag wordt immers (bij gelijkblijvende rente) wel lager, maar het totale bedrag dat je moet betalen (en de totale kredietvergoeding) valt, als gevolg van de langere looptijd, juist hoger uit!

Informeren

Verlenging van de looptijd kan echter zinvol zijn, wanneer het een probleem is geworden om het huidige maandbedrag op te brengen. Voorwaarde is dan natuurlijk wel dat oversluiting leidt tot een substantieel lager maandbedrag. Het is derhalve zaak om je vooraf goed te laten informeren over alle voor- en nadelen van het eventueel oversluiten van je lening.

Je kunt het meeste geld besparen als je nu leningen hebt bij postorderbedrijven en creditcardmaatschappijen. Deze leningen hanteren vaak een zeer hoog rentepercentage. Dit percentage kan wel oplopen tot vijftien procent. Dit betekent dat je voor elke honderd euro die je hebt geleend, per maand vijftien euro moet betalen. Als je dit soort leningen hebt, wil een betrouwbare kredietverstrekker je graag helpen.

Je leningen worden dan overgesloten naar één lening, waardoor je geen vijftien euro, maar vaak minder dan tien euro gaat betalen voor iedere honderd euro geleend geld. Neem bij het oversluiten van je leningen altijd een lening die kan worden afbetaald, zodat je zo snel mogelijk uit de schulden bent.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen