Laatste reacties

 • Krediet aanvragen zonder BKR toetsing in 2017

  CARLOS PEREZ 16.12.2017 15:20
  U hebt een lening? Financiële hulp nodig? Heeft uw bedrijf, bedrijf of bedrijfstak financiële hulp ...
   
 • Krediet aanvragen zonder BKR toetsing in 2017

  Sajal 13.12.2017 08:31
  hallo mijn mensen, ik ben Sajal en burger van Holland, ik heb eerder geleden in termen van krediet, maar ...
   
 • Betekenies van krediet op de financiële markt

  Monika k 06.12.2017 09:15
  Hallo, ik wil 5000 euro lenen wat moet ik doen?
   
 • 1000 euro lenen zonder bkr toetsing

  Fdg 04.12.2017 09:30
  Ben op zoek na een lening van 1000 met Zonder aanbetaling en zonder bkr is dat MOGELIJK spoed
   
 • Krediet aanvragen zonder BKR toetsing in 2017

  H.Schepers 03.12.2017 18:33
  Ik heb interesse in een lening.

Studentenlening

( 2 Votes ) 
Studentenlening 4.5 out of 5 based on 2 votes.

Het kan zijn dat je tijdens je studie extra bestedingsruimte meent nodig te hebben. Dan heb je dus snel geld nodig. Dit kan zijn voor een nieuwe laptop of studieboeken, maar ook voor vakantie of een tweedehands auto. Een studentenlening biedt je de kans om snel en gemakkelijk enkele duizenden euro's tot je beschikking te hebben. Er zijn verschillende instanties waar je terecht kunt. Maar ook hier geldt weer: laat je goed voorlichten!

Als student kun je profiteren van aantrekkelijke voorwaarden, die een lening makkelijker en veiliger maken. Zo krijg je te maken met een lage rente en hoef je pas te gaan terugbetalen na je studie. Bovendien kan een studentenlening redelijk snel worden afgesloten. Nadelen zijn er echter ook: na je studie heb je immers meteen een schuld openstaan. En ook als je niet direct werk kunt vinden, wordt er wel van je verwacht dat je je netjes afbetaald.

Hoewel je pas vanaf je achttiende een studentenlening kunt afsluiten, vraagt een bank of instelling in de meeste gevallen toch om een garantstelling van een derde. Iemand die kredietwaardig genoeg is om voor jou garant te staan. Mocht jij je verplichtingen niet kunnen nakomen, om wat voor reden dan ook, dan moet hij of zij er voor zorgen dat de lening toch wordt afbetaald. Vaak doen de ouders dit, maar dit kan ook iemand anders zijn. Die persoon moet een formulier ondertekenen en verplicht zich hiermee garant te staan.

Soorten studentenleningen

Er zijn verschillende manieren waarop je geld kunt lenen van een bank en/of een kredietinstantie. Maar ook de Dienst Uitvoerend Onderwijs DUO), voorheen de Informatie Beheer Groep, kan je helpen bij een studiefinanciering.

Geld lenen van DUO

Als je student bent, heb je recht op een basisbeurs. Die krijg je van de Nederlandse overheid. De hoogte ervan is afhankelijk van je woonsituatie. Woon je bij je ouders of op kamers? Wanneer de basisbeurs niet voldoende is, kun je een aanvullende beurs aanvragen. De hoogte van deze beurs is afhankelijk van de inkomstengegevens van je ouders.

Naast de basis- en aanvullende beurs, kan ook het DUO je geld lenen. Als aanvulling. De voordelen van deze vorm van lenen is dat de rente laag is, je pas na je studie begint met afbetalen en dat je er vijftien jaar over mag doen, met een minimaal maandelijks aflossingsbedrag. Deze vorm van lenen is ook handig als je ouders teveel verdienen en je geen recht hebt op een aanvullende beurs.

Geld lenen van de bank

De meeste banken hebben een leenvorm speciaal voor studenten. Ook hier is de rente gunstiger, dan wanneer je geen student bent. Het maximaal te lenen bedrag varieert bij elke bank. Ook bij banken hoef je meestal tijdens je studie niets terug te betalen en blijft de rente laag zolang je student bent. Na je studie wordt de studentenlening omgezet in een zogeheten doorlopend krediet.

Geld lenen van je ouders

De derde mogelijkheid, die in de praktijk niet zo veel voorkomt. Het is echter wel een goedkope optie. Wel is het zaak om duidelijk afspraken te maken en deze desnoods op papier te zetten. Ook al zijn het je ouders en ben jij hun kind! Op deze manier kunnen er nooit misverstanden ontstaan en voorkom je onnodige ruzie.

Geld lenen kan een grote stap zijn. Je twijfelt misschien of je het wel moet doen. Weeg voors en tegens tegen elkaar af. Dit kun je doen door bijvoorbeeld de voor- en nadelen naast elkaar op te schrijven. Want geld lenen heeft zowel voor als nadelen. Denk goed na en beslis dan pas of je een lening wilt afsluiten. Je kent immers de slogan: 'Geld lenen kost geld'...

Reacties   

 
0 #2 Hekke 01-10-2012 20:01
Bijbaantje nemen en niet meer uitgeven dan binnen komt, zo simpel is dar.
Studieschuld van €60000, inleg om te mogen beginnen met werken €300000. Hoezo lekkere start. Reken maar uit wat er verdiend moet worden om nog een beetje aardig te leven. :cry:
Citeer
 
 
+1 #1 heijderr 29-09-2012 12:56
Veel studenten vinden het belangrijk om te sparen. 70 procent doet dat, gemiddeld bijna 100 euro per maand. Uitwonende studenten hebben gemiddeld 914 euro per maand te besteden. Aan huur zijn ze ongeveer 340 euro kwijt. Thuiswonenden kunnen 535 euro uitgeven. Als ze een bijbaantje hebben, verdienen studenten gemiddeld 345 euro.

Dus de gemiddelde uitwonende student heeft 940 euro per maand te besteden? Ik krijg per maand 350 (stufi+zorgtoes lag), als de gemiddelde student er voor 345 euro naast werkt, kom ik op 700 euro per maand, mis ik nog 240 euro per maand... Misschien nog huurtoeslag erbij, kom ik nog 100 euro te laag uit. Dus die 100 euro zouden ouders/familie bij moeten springen om op het gemiddelde uit te komen.
Citeer
 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen